Jungman

Efter en tid i land mönstrade jag jungman i s/s Aslög, en koleldad Svea-båt byggd 1916. Båten gick vanligtvis i nord- och östersjöfart men nu skulle det bli en ”långresa”. Biscaya kallas ibland för sjömannens grav på grund av alla skeppsbrott. Där låg vi nu och stampade i den grova sjön medan jättelika vågor sköljde över fartyget. Det knakade och gnisslade i skrovet och vattenmassorna spolade oavbrutet över däcket. När stäven rände in i en av dessa enorma vågor blev det tvärstopp och skakningarna fortplantade sig genom hela skrovet och till akterskansen där manskapet höll till.

SJÖSJUK

Det var klokt att hålla sig under däck ty risken var annars stor att den oförsiktige skulle spolas överbord. Hjälpkärran som producerade elektricitet klarade inte påfrestningarna utan stannade och vi fick plocka fram fotogenlampor ur förrådet. Under de värsta stormdygnen var det svårt att sova. Man fick ta spjärn med armar och ben för att hålla sig kvar i kojen. Ena stunden befann sig akterskeppet långt under vattenytan för att i nästa stund rida på vågtopparna. Då skenade propellern fritt i luften en kort stund och skakningarna nådde sin höjdpunkt. Jag var sjösjuk och rädd och undrade i mitt stilla sinne vad jag egentligen hade på sjön att göra.

34
Den gamle ångaren sjösatt 1916.

SNUS-MAJA

Stormen avtog efterhand, vi ökade till full maskin och efter något dygn syntes den spanska kusten avteckna sig föröver. Vi tog ombord lots när vi kommit inomskärs och snart låg vi förtöjda i Bilbao. Det här var långt innan charterresorna kommit igång och det var spännande att komma till Spanien. Det var billigt och en svensk tia räckte länge. Det här var på general Francos tid och Spanien var en diktaturstat med hårdföra poliser. En dag hade en ung spanjor gömt sig ombord. Den tilltänkte fripassageraren upptäcktes innan båten avgått. Poliser tog med killen ut på kajen och spöade honom. Misshandeln avbröts först när vår kapten ingrep.

IMG_0498
Två glada sjömän på Aslög. Jag till höger på bilden.

Båten gick vanligen i Nord och Östersjöfart och ofta kom vi till Holland och Belgien. I Antwerpen fanns det gott om schapp längs Schipperstraat och Fattiga Augusta och Snus-Maja var två välbesökta barer med svensk anknytning. Det var också spännande för en 16-åring att komma till Frankrike och England och upptäcka nya saker. Det var ett bra gäng ombord och i hamnarna hade vi trevligt.

img_0511-e1521818752423.jpg
Aslög tillhörde Sveabolaget. Foto: faktaomfartyg.se

I Rouen i Frankrike blev det dock för mycket festande och när båten skulle avgå saknades flera ur manskapet. Förste styrman skickade då mig för att hämta ”gubbarna”. Jag tittade in på första ölsjappet och där satt allesammans och pokulerade. Ingen ville gå ombord och det dröjde ytterligare en timme innan tredje styrman kom och vi lyckades övertala dem.

skorsten
Här vaskar vi skorstenen på Aslög. Jag till höger på bilden.

SJÖFÖRKLARING

När vi kom till Antwerpen hölls sjöförklaring och hela besättningen kallades till förhör. Jag var bland de sista som kallades in. Kapten och ett par belgiska myndighetspersoner satt kring ett bord i salongen. De ville veta varför besättningen inte funnits tillgänglig då fartyget skulle avsegla från Rouen. Jag förklarade som det var att jag blivit skickad att hämta mina skeppskamrater och att jag sedan stått till rors hela natten. Det måste väl ändå tyda på att jag varit nykter, förklarade jag och kapten nickade instämmande. De  som varit på fyllan fick sparken och gick iland  i Malmö, som var den första svenska hamn vi kom till. Själv mönstrade jag av i Norrköping några månader senare.

Bremen 1953
Hamnen i Bremen på 1950-talet.

 

 

 

En reaktion på ”Jungman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s