Sista resan

APELSINER FRÅN VALENCIA

Min sista båt var Svenska Lloyds m/s Gandia. När apelsinlasten från Valencia var lossad tog jag min sjösäck och gick iland. Det kändes en smula vemodigt att lämna sjömanslivet och alla fina kompisar. En gång hade jag legat med en båt i Västerås och lossat styckegods. Stan var lagom stor och verkade trevlig så jag beslöt att bosätta mig där. Jag hyrde en lägenhet på Norra Ringvägen och gjorde mig hemmastadd.

D5474876-FD70-4DA8-8BDE-F8E82CBCAFFD_4_5005_c
Gick i land för gott.

KAFFE OC GRAVSTENAR

Så småningom blev det dags att se sig om efter ett arbete. Genom arbetsförmedlingen fick jag en del ströjobb. Jag lossade kaffe i hamnen, bar möbler och mattor på auktioner och hoppade in som lagerarbetare när det fattades folk. Under en period åkte jag runt på kyrkogårdar och reste gravstenar. Arbetsgivaren sålde nämligen sådana och i köpet ingick leverans till kyrkogården samt montering.

TÄRNA FOLKHÖGSKOLA

Med bara sjuårig folkskola var det inte lätt att få ett kvalificerat arbete och för att öka möjligheterna började jag studera. En fyra månader lång preparandkurs i Norrköping blev startskottet. Jag läste bland annat matematik, fysik, engelska, svenska och historia. Det var femton år sedan jag satt på skolbänken.

74B9CEF0-4676-4B38-995F-3BE10F7D40C9_1_201_a
Sista resan var med apelsiner från Valencia.

Den gången var jag nöjd med att få sluta. Nu kände jag mig motiverad och gick in för att lära. Kursen gav mersmak och jag beslöt att fortsätta läsa. Det blev Tärna folkhögskola i Sala där man hade en treårig utbildning. Jag sökte till andra årskursen och blev antagen. Skolan gav ut en egen tidning och jag blev en av medarbetarna. Jag intervjuade bland annat forskningsresanden Rolf Blomberg och författaren Åke Wassing och kände stolthet när artiklarna fanns i tidningen.

9C45E537-280D-4E44-BFB7-E641D28302BD_1_201_a
Min sista båt var Svenska Lloyds m/s Gandia.

På tåget till Västerås hade jag en dag sällskap med min lärare i svenska Ulla Dahlin. Hon frågade vad jag skulle göra efter skoltiden och då jag svarade att jag inte hade den blekaste aning undrade hon om jag inte hade tänkt på att bli journalist. Journalister var bildat folk och själv saknade jag en riktig utbildning. Dessutom var mitt självförtroende knäckt sedan barnaåren. Allt för ofta hade man fått höra att man var lat och inte dög något till. Nej, journalist hade jag ingen tanke på att bli även om jag tyckte om att skriva. Men om Ulla Dahlin trodde på mig, då kanske…. Hon lovade att lägga ett gott ord hos redaktionschef Ingemar Garpe på VLT, Vestmanlands Läns Tidning i Västerås.

IMG_0464JOBB SOM JOURNALIST

Några veckor senare fick jag träffa Ingemar Garpe som föreslog att jag skulle skriva och berätta om händelser på folkhögskolan. Han bad mig återkomma efter terminsavslutningen i juni, då skulle jag få besked om eventuellt arbete. De närmaste månaderna skrev jag ett antal mindre artiklar och notiser i VLT och fick även ett par bilder publicerade. När terminen var avslutad sökte jag upp redaktionschefen. ”Du kan infinna dig på redaktionen på måndag. En av medarbetarna i Hallstahammar ska göras militärtjänst så du får vikariera som lokalredaktör”, sade Ingemar Garpe. Efter några månader fick jag fast anställning på tidningen.

2 reaktioner på ”Sista resan

 1. Anonym

  Hej Bjorn,

  Laste din livshistoria och kande igen mycket,kul.
  Fodd I Vasteras och uppvuxen i Skultuna.
  Var sjalv sjoman fran 1973 till 2020.
  Borjade med att skala potatis och slutade som befalhavare pa VLCC tankers.
  Bott I Filippinerna i snart 30ar.

  Vanligen

  Royner Hawerstrand

  Gillad av 1 person

 2. Anonym

  Tack för en härlig ”livsberättelse. Som norrlandstjej på 17 år, som lämnade Sundsvall för Stockholm, känner jag igen mycket . Fantastiskt vilken resa du gjort, beundransvärt. Jag är född 1935, och ett långt och härligt liv att tänka tillbaka på. Önskar dig allt gott i framtiden.💐 Hälsningar. Berith.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s