Det var stor skillnad att vara motorman i ett fartyg och att jaga nyheter på en dagstidning. En tuff utmaning då jag saknade den rätta utbildningen. Livserfarenhet är också bra hade Ingemar Garpe sagt när han anställde mig. Jag kunde hantera en skrivmaskin och ta skapliga bilder med småbildskameran. Nu gällde det lära sig jobbet från grunden och att bli en bra nyhetsreporter. Att vara i händelsernas centrum var något nytt och spännande.
BOKSLUT I KALMAR
För att bättre kunna bevaka lokala företag och skriva om deras verksamhet anmälde jag mig till en kurs i företagsekonomi, som arrangerades av institutionen för fortbildning av journalister – FOJO – i Kalmar. Där fick jag bland annat läsa årsredovisningar och lära mig förstå nyckeltal och bokslutsdispositioner. Kursen bidrog till att väcka mitt intresse för värdepapper och jag gick en kurs i aktiekunskap. De närmast åren försökte jag lära mig så mycket som möjligt om svenskt näringsliv.
SKREV BÖRSKRÖNIKOR
Efter några år kom jag till näringslivsredaktionen på VLT. Där skrev jag om det mesta som rörde näringsliv och privatekonomi. Från industrikoncernen ABB:s svenska huvudkontor i Västerås kom ofta nyheter som platsade på tidningens näringslivssidor. Percy Barnevik var företagets verkställande direktör under en händelserik period. Jag hade lärt mig en del om aktier och värdepapper så när redaktionschef Kjell Sigerud föreslog att vi skulle ha en börskrönika i tidningen erbjöd jag mig att skriva en sådan. Mina krönikor uppskattades och jag fortsatte att skriva en varje vecka tills jag lämnade tidningen.
DAGLIGVARUHANDEL
Efter 23 år på VLT var det dags att byta arbetsgivare. Då ringde chefredaktör Åke Bergholm på tidningen ICA-nyheter och erbjöd mig jobb. Det var en bred facktidning för dagligvaruhandeln och arbetet var intressant och omväxlande. Jag arbetade på tidningen under en händelserik period. ICA-handlarnas nya butiksdatasystem utvecklades under 1990-talet och butikerna utrustades med elektroniska prisetiketter på hyllkanterna. Då lanserades även ICA kundkort. Det gällde att vara uppdaterad och påläst. Jag skrev också om den första ICA Maxi som öppnade i Linköping 1993, I dag finns det 88 sådana stormarknader.

TILLVERKAR VÅR MAT
Det finns välskötta familjeföretag som tillverkar maten vi köper i butikerna. Jag var bl.a. hos Leksandsbröd, Spendrups, Löfbergs, Polarkakan, Åbro bryggeri och Dafgårds och gjorde reportage. Hos Dafgårds i Källby fick jag en pratstund med Gunnar Dafgård, en pionjär inom djupfrysta livsmedel. När han var 18 år stod han på torget i Lidköping och sålde kött och charkprodukter. Han startade sedan en fabrik där man producerade färdigmat, kåldolmar och köttbullar och grundade livsmedelsföretaget Dafgårds 1937. ”Försäljningen tog rejäl fart i samband med att den nya frystekniken infördes”, berättade han.
SJÖKAPTEN VID RODRET
Jag besökte Bergendahls i Hässleholm, som bland annat äger City Gross, och träffade då ägarparet Elisabeth och Spiros Mylonopoulo. Vid en trevlig pratstund vid fikabordet berättade makarna att de träffades på Rhodos 1971 då Elisabeth Bergendahl var där på semester. Spiros Mylonopoulo, som är sjökapten från Aten, lärde sig svenska läste till civilekonom i Lund och tog 1987 över rodret i Bergendahls.
En annan trevlig företagsledare som jag träffade var Stefan Persson, då verkställande direktör i Hennes & Mauritz. Intervjun handlade om Galne Gunnar, en lågpriskedja som H&M drev 1988-2000. Vid ett annat tillfälle redogjorde Stefan Persson för koncernens fina resultat och om planerade nyetableringar.
Jag får inte glömma alla trevliga ICA-handlare från Ystad till Karesuando som jag gjorde reportage hos. Eller när jag besökte förre statsministern Thorbjörn Fälldin och bjöds på fika i det trivsamma bondköket hemma i Ramvik.

MED SJÖSÄCK OCH PENNA
Efter nio år på tidningen gick jag i pension. Den närmsta tiden efter pensioneringen ägnade jag åt att nedteckna minnen från tiden till sjöss och om mycket annat. Det resulterade i en bok – Med sjösäck och penna – som jag lät trycka och dela ut till släkt och vänner. Den kan köpas hos nätbokhandlare, bl.a. Adlibris, Akademibokhandeln och Bokia.com.
BERÄTTELSEN BLEV FÖLJETONG.
