Pengar & Jobb

Det var stor skillnad att vara motorman i ett fartyg och att jaga nyheter på en dagstidning. En spännande utmaning då jag saknade såväl utbildning som erfarenhet. Jag kunde hantera en skrivmaskin och även ta skapliga bilder med min småbildskamera. Nu gällde det lära sig jobbet från grunden och att bli en bra nyhetsreporter. 34D5D0C7-77B1-4FCA-B3F0-0336D0333728_1_201_a

FÖRETAGSEKONOMI

För att bättre kunna bevaka lokala företag och skriva om deras verksamhet anmälde jag mig till en kurs i företagsekonomi, som arrangerades av institutionen för fortbildning av journalister – FOJO – i Kalmar. Där fick jag bland annat läsa årsredovisningar och lära mig förstå nyckeltal och bokslutsdispositioner. Nu kunde jag lättare upptäcka om ett bolag försöker försköna sitt resultat. Kursen i företagsekonomi bidrog till att väcka mitt intresse för värdepapper och jag anmälde mig till en kurs i aktiekunskap. De närmast åren försökte jag lära mig så mycket som möjligt om svenskt näringsliv.

PENGAR & JOBB

Vid nyåret 1989 kom jag till näringslivsredaktionen (Pengar & Jobb) på Vestmanlands Läns Tidning. Här fick jag ägna mig åt sådant som intresserade mig både i arbetet och privat. Jag skrev om det mesta som rörde näringsliv och privatekonomi. På storföretaget ABB med Percy Barnevik som chef, hände nya saker hela tiden som skulle bevakas. När redaktionschef Kjell Sigerud föreslog att vi skulle ha en börskrönika i tidningen erbjöd jag mig att skriva en sådan. Mina krönikor uppskattades och jag fortsatte att skriva en varje vecka tills jag lämnade tidningen.

PÅ HYLLKANTEN

Efter 23 år på VLT var det dags att byta arbetsgivare. Då ringde nämligen chefredaktör Åke Bergholm och erbjöd mig jobb som reporter på ICA nyheter, en facktidning för dagligvaruhandeln. Arbetet var intressant och omväxlande. Under 1990-talet utvecklades ICA-handlarnas nya butiksdatasystem och butikerna utrustades med elektroniska prisetiketter på hyllkanterna. Då lanserades även ICA kundkort. Det gällde att vara uppdaterad och påläst. Jag rapporterade när den första ICA Maxi stormarknad byggdes och invigdes 1993 i Linköping. I dag finns det 88 sådana stormarknader. Lanthandlarna var alltid glada och vänliga när jag knackade på. Dessvärre försvann många mindre butiker under 1990-talet.

51AC8C26-6F25-42EE-BF4C-74B13874C170_4_5005_c
Gunnar Dafgård. Foto: Björn Wijk.

FINA FAMILJEFÖRETAG

Det finns många välskötta svenska familjeföretag. Leksandsbröd, Spendrups, Löfbergs, Polarkakan, Åbro bryggeri och Dafgårds var några som jag besökte. När jag gjorde reportage hos Dafgårds i Källby fick jag en pratstund med Gunnar Dafgård, en pionjär inom djupfrysta livsmedel. När han var 18 år stod han på torget i Lidköping och sålde kött och charkprodukter. Han startade sedan en fabrik där man producerade färdigmat, kåldolmar och köttbullar och grundade livsmedelsföretaget Dafgårds 1937. ”Försäljningen tog rejäl fart i samband med att den nya frystekniken infördes”, berättade han.

SJÖKAPTEN VID RODRET

Jag besökte Bergendahls i Hässleholm, som bland annat äger City Gross, och träffade då ägarparet Elisabeth och Spiros Mylonopoulo. Vid en trevlig pratstund vid fikabordet berättade makarna att de träffades på Rhodos 1971 då Elisabeth Bergendahl var där på semester. Spiros Mylonopoulo, som är sjökapten från Aten, lärde sig svenska läste till civilekonom i Lund och tog 1987 över rodret i Bergendahls.

GALNE GUNNAR

När jag intervjuade Stefan Persson, då vd för Hennes & Mauritz, handlade det om Galne Gunnar, en lågpriskedja som H&M drev 1988-2000. Vid ett annat tillfälle redogjorde han för en positiv bokslutsrapport och berättade lite om nya butiksetableringar. Jag intervjuade ministrar från olika politiska partier och en lång rad företrädare för svenskt näringsliv. Jag får inte glömma alla trevliga ICA-handlare från Ystad till Karesuando som jag gjorde reportage hos. Eller när jag besökte förre statsministern Thorbjörn Fälldin och bjöds på fika i det trivsamma bondköket hemma i Ramvik.Med sjösäck och penna

MED SJÖSÄCK OCH PENNA

Efter nio år på tidningen gick jag i pension. Den närmsta tiden efter pensioneringen ägnade jag åt att nedteckna minnen från tiden till sjöss och om mycket annat. Det resulterade i en bok – Med sjösäck och penna –  som jag lät trycka och dela ut till släkt och vänner. Den kan köpas hos nätbokhandlare, bl.a. Adlibris, Akademibokhandeln och Bokia.com.

FÖLJETONG TIDNINGEN HÄRJEDALEN.

följetong2
Min berättelse gick som följetong i tidningen Härjedalen jul och nyår 2019-2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s