Henrys raggarfik

 

5E673B1B-ECC8-45E8-A6E1-7C3D54B6B8B2_1_201_a
Jerry Williams lirar på Henrys 1962. Egen bild.

På 1960-talen samlades många ungdomar på Henrys, en restaurang i Skarpnäck i södra Stockholm, som ägdes av Henry Lindelöf.  En populär dörrvakt var Ramon Sylvan, som senare blev stuntman och skådespelare och bland annat spelade Starke Adolf  i Pippi Långstrump-filmen Pippi på Tivoli. Innanför entrén fanns en alligator i ett akvarium. Henry hade två hundar, Dolly och Ascot, som ingav respekt. Emellanåt tog jag med en kompis i Chevan och åkte ut till Henrys för att dansa och lyssna på musik.

A476264B-3C35-4FAA-BDAD-36B0DB489C9D_4_5005_c
Fullt ös när Little Gerhard spelade. Egen bild.

Det var dans till levande musik ett par kvällar i veckan. Lokala dansband avlöste varandra och kända profiler som Leif ”Burken” Björklund, Little Gerhard och Jerry Williams lockade många ungdomar till Henrys. När inga artister spelade gick jukeboxen på högvarv. Elvis Presleys häftiga låtar spelades ofta. Brorsan stod i baren och serverade köttbullar och potatismos för 2:95. Det fanns även Pommes frites och hamburgare. Öl tappades upp i stora glas.

194920pontiac
Pontiac årsmodell 1949.

Det blev aktuellt att byta bil så jag sålde min Cheva och köpte en Ford Customline 1954. Amerikanare skulle det vara. Det var fri fart på vägarna och ibland gick det riktigt fort. Jag minns att jag betalade 2600 kronor för Forden, vilket motsvarar drygt 30.000 kronor i dagens penningvärde. Jag ägde också en Pontiac årsmodell 1949 och en nio år gammal Plymouth i början på 1960-talet.  Amerikanarna drog mycket soppa och även om man kunde tanka 12,5 liter för en tia var det ofta ebb i kassan.

FA984D71-1CF0-4E68-AAE1-42E1F06947D9
Hålligång på Henrys.

EN RUNDA PÅ STAN

När kvällen kom tog man bilen och drog en runda på stan.  På Kungsgatan stod det ofta tjejer som ville åka med ut till ”Morsan” i Näsby Park eller till Henrys. Edith Jansson, eller ”Morsan” som hon kallades, drev ett populärt raggarfik. Hon var verkligen som en morsa för många ungdomar och väldigt omtyckt.

1

Revyförfattaren Kar de Mumma skrev en revy för Folkan om raggarmorsan. Hjördis Pettersson spelade huvudrollen. Vi var några ungdomar som fick fribiljetter till revyn och blev fotograferade tillsammans med skådespelarna. Folkan var en teater vid Östermalmstorg, som lades ner 2001.

MORSAN FICK STÄNGA

Edith Jansson skrev en bok, Ung Jakt, som gavs ut 1963 och där berättar Edith hur  hon  tvingades stänga sitt fik efter påtryckningar från grannar och myndigheter.

Henrys fik var från början en kiosk som Henry Lindelöf tog över i början på 1950-talet. Några år senare byggde han restaurangen, som han drev till 1969 då den såldes. Det blev sedan ett vanligt matställe under ett annat namn.

IMG_1470
Little Gerhard med bl.a Wake Up Little Susie och What You`ve Done To Me. Eget foto.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s