Ute i trafiken

Efter några härliga sommarveckor i Härjedalen var det dags att söka arbete. Jag hyrde ett möblerat rum i Hässelby villastad, en förort till Stockholm och fick anställning som chaufför hos Mjölkcentralen (från 1975 Arla). Arbetet bestod i att köra ut mjölk till butiker och skolor.  Redan klockan fem på morgonen började jag arbeta och för att snabbt och smidigt komma till jobbet köpte jag en begagnad bil, en Chevrolet Bel Air årsmodell 1953.

Chevrolet Bel Air årsmodell 1953.

TVÅ JOBB-TVÅ BILAR

Sommartid när skolorna var stängda och stockholmarna hade semester var det inte lika mycket mjölk att köra ut och jag blev klar tidigare. När jag ställt undan mjölkbilen för dagen åkte jag till Norrmalms Livsmedel och började jobb nummer två. Företaget hade charkuterifabrik på Karlbergsvägen och 32 butiker spridda runtom i Stockholm, som vi körde varor till. ICA köpte samtliga butiker 1970.

BLIR GARAGEARBETARE

När jag körde runt i Stockholm med skåpbilen fullastad med matvaror längtade jag efter att ratta tyngre fordon. Men för att få köra lastbil och buss i yrkesmässig trafik krävdes trafikkort. Busstrafiken Stockholm – Södertörn anställde folk som garagearbetare och under tiden fick man ta busskort på företagets bekostnad. Där började jag arbeta.

TAR TRAFIKKORT

Garagearbetarna jobbade skift. De som jobbade på dagen ägnade sig i första hand åt invändig rengöring av bussarna. Kvällsskiftet tvättade och parkerade bussar som rullade in under kvällen. Vanligen var det 20 – 25 bussar som skulle tas om hand. Efter ett halvår körde jag upp för trafikkort och kunde nu köra lastbil och buss i yrkesmässig trafik. Någon bussförare blev jag inte. Däremot körde jag lastbil hos ett åkeri i Handen, i södra Stockholm, under en kortare period.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s